Merk jij ook wel eens dat je even een stap terug moet doen, een pas op de plaats voor nieuwe energie? Afgelopen weken was voor mij zo’n moment. Eigenlijk is dat ook niet zo gek in deze periode. Als je naar de natuur kijkt, gebeurt er hetzelfde. De dagen zijn kort, er is even geen groei, sommige dieren houden een winterslaap: dat als voorbereiding op de lente waarin alles weer tot bloei mag komen.

Een stap terugdoen of stilstaan geeft je ook de ruimte om na te gaan of de dingen die je doet, waar je je energie in steekt, eigenlijk nog wel bij jou passen en of je wel echt de dingen doet waar jij blij van wordt. Ongemerkt kun je in een cirkel terecht komen waarin je alles maar doet zoals je dat gewend bent, zonder dat je er bij stil staat of dat nog wel is wat je echt voldoening geeft.

Stel jezelf eens de volgende vragen:
– Welke activiteiten geven mij nu energie?
– Neem ik voldoende de tijd om me met deze activiteiten bezig te houden?
– Vind ik de activiteiten waar ik energie in stop écht belangrijk, passen ze bij mijn waarden?

Waarden geven je richting in je leven, als een soort kompas. Ze kunnen de basis vormen van jouw manier van omgaan met jezelf, anderen en je omgeving. Als je leeft naar je waarden geef je je leven iedere dag betekenis.

 

Leven naar je waarden brengt met zich mee dat je bij jezelf nagaat wat je nodig hebt en op basis daarvan jouw keuzes maakt om stappen te zetten die er voor jou écht toe doen. Als je weet welke richting je op wilt, zal je merken dat het ook makkelijker wordt om voor je balans te zorgen.  

Als je over bovenstaande nadenkt, heb je dan een idee wat je anders zou willen gaan doen 
? Schrijf het eens op voor jezelf of maak er een tekening of moodboard van en ga na wat het je oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *