5 tips om overprikkeling door fysieke prikkels te voorkomen

Fysieke prikkels kunnen net als prikkels die je opdoet in contact met anderen ervoor zorgen dat je overprikkeld kan raken. Erg vervelend, want het kan jou in de weg zitten. Er zijn fysieke prikkels waar jij zelf al invloed op kan hebben om er minder last van te ervaren. Soms zit het verminderen van die last in heel kleine dingen, zoals ik al omschreef in de post over de theekop.

In dit blog deel ik 5 tips waar je misschien nog niet eerder aan gedacht hebt.

 

 

Tip 1: Leukoplast 
Kriebel van labeltjes in kleding, om gek van te worden! Zelfs als je ze afknipt kan er een restant blijven zitten waar je last van kan hebben. Inmiddels heb ik daar een oplossing voor gevonden.
Leukoplast over je labeltje plakken zorgt ervoor dat jij niets meer van het labeltje voelt. Je hebt verschillende soorten hiervan. Mijn favoriet is de variant Leukosilk! Deze tape voelt zacht aan en blijft goed zitten tijdens warme dagen.
Tip 2: Eten en drinken
Het gevoel dat je trek of dorst hebt is een interne prikkel die zomaar meer invloed op je kan hebben dan je misschien denkt. Het is een prikkel waar je snel iets aan kan doen als je zorgt dat je iets te eten of te drinken bij de hand hebt als dat nodig blijkt te zijn. Veel HSP’ers hebben er profijt van om tussen de maaltijden door iets eten.
Ook wat je eet en drinkt kan voor extra prikkels zorgen. Denk aan smaak die te heftig is, structuur van voedsel, maar ook aan het effect van wat je eet op bijvoorbeeld je maag en darmen. Door bewust te eten en drinken, kun je beter opmerken wat het met je doet. Ga na wat je beter links kan laten liggen of waar je juist meer van nodig hebt.
tips overprikkeling fysieke prikkels
Tip 3: Soort kleding
De kleding die je aantrekt kan bewust en onbewust invloed hebben op jouw fysieke gesteldheid. Ga maar eens na: waarom wil je de ene dag iets roods aan en de andere dag iets groens? Misschien hangt het wel samen met hoe jij die dag in je vel zit. Door bepaalde kleuren kun je je krachtiger of minder krachtig gaan voelen. Als je deze aantrekt zal je dat direct merken als je je daar bewust van bent.
Ook de soort stof kan verschil maken in fysieke prikkels die je te verwerken krijgt. Tegen sommige stoffen kan je misschien helemaal niet. Zo kwam ik er onlangs achter dat ik niet tegen polyester kan: ik trok voor het eerst een broek aan die voor 95% uit polyester bestond en kreeg enorm last van jeuk. Bij een klein percentage polyester heb ik dat nooit opgemerkt, maar nu ben ik daar wel alert op.
Denk ook eens aan verschillende laagjes kleding aantrekken als je het snel koud of warm hebt. Dat heeft als voordeel dat je makkelijker kan schakelen als je het warmer of kouder krijgt. Denk zowel bij kou als bij warmte ook eens aan thermo-kleding, deze is zowel te verkrijgen met extra warmte als met een extra verkoelende werking.
 
Tip 4: Een goede zonnebril
Tsja, dit lijkt een inkoppertje en toch valt me op dat veel HSP’ers die gevoelig zijn voor licht daar niet altijd op tijd aan denken. Niet alleen felle zon, maar ook bepaalde lichtinval als het bewolkt is kan ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt. Als je net naar buiten stapt zal je daar misschien nog niet zo’n last van hebben maar zoals bij alle andere prikkels kan ook deze prikkel gaan stapelen. Hierdoor zal je daar na enige tijd wel last van hebt. Weet je dit van jezelf zet dan een zonnebril op of zorg dat je deze bij hebt als het nodig is. Ook in huis kan een zonnebril soms uitkomst bieden.
 
Tip 5: Gehoorbescherming
Ben je gevoelig voor geluid, onderzoek dan eens wat jou kan helpen om daar minder last van te hebben. Je kan denken aan oordoppen met of zonder filter, noise cancelling hoofdtelefoon of er een fijn geluid ertegenover zetten, zoals white noise. Meer hierover lees je in het blog: 
 
 
Zet de tips in om stapeling van prikkels te voorkomen

Invloed van prikkels kun je snel onderschatten. Het zijn soms kleine dingen zijn die op een vervelende manier invloed op je hebben die leiden tot overprikkeling. Het verminderen van fysieke prikkels heb je grotendeels zelf in de hand en door deze tips toe te passen, kun je er direct voor zorgen dat je prikkelstapel minder hoog wordt.

 

Heb jij nog andere tips om vervelende fysieke prikkels te verminderen of te voorkomen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *