Wat is een bore-out?
Het lijken de kenmerken van burn-out, maar is dat het wel?
Wanneer je je in hooggevoeligheid herkent en daarnaast extravert, een sensatiezoeker en/of hoogbegaafd bent, kan het heel lastig zijn om een goede balans te vinden als het gaat om het omgaan met prikkels. Als je te veel prikkels opzoekt raak je snel overprikkeld, als je te weinig of niet de goede prikkels opzoekt, kun je te maken krijgen onderprikkeling. Houdt deze onderprikkeling lange tijd aan, dan kan er sprake zijn van een bore-out.
Een bore-out is een mentale en fysieke conditie die ontstaat wanneer je gedurende een lange periode te weinig voldoening en energie hebt kunnen halen uit de activiteiten die je hebt ondernomen, waardoor je chronisch verveeld geraakt bent. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over werk, scholing, hobby’s en sociale contacten. Je bent als het ware chronisch onderprikkeld: misschien heb je wel genoeg prikkels te verwerken gehad, maar de inhoud van deze prikkels heeft niet de kwaliteit die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in je dagelijks leven. Dit geeft een stressreactie in je lijf.
Wanneer je een bore-out hebt voel je je voortdurend moe en heb je geen energie meer om de dingen te doen die je wilt of moet doen, ook al weet je dat het handiger is deze wel op te pakken. Hoe verder je in een bore-out raakt, hoe minder je jezelf in beweging kunt krijgen, totdat je lichaam op een bepaalt moment helemaal niet meer in staat is om bijvoorbeeld op te staan.
Er zijn twee verschillende vormen van bore-out: een kwalitatieve en een kwantitatieve bore-out. Bij de kwalitatieve vorm heb je wel genoeg prikkels maar niet geven je geen voldoening. Bij de kwantitatieve vorm heb je niet genoeg prikkels met als gevolg dat je daar ook niet voldoende energie uit kunt halen.
Burn-out en bore-out lijken qua symptomen sterk op elkaar, maar er zijn verschillen waar je op kunt letten. Deze verschillen kun je op 2 manieren ontdekken:
1. Ga na welk effect de situatie voorafgaand aan de overprikkeling of onderprikkeling op je gehad heeft. Bij overprikkeling heeft de situatie vaak meer van je gevraagd dan je had gewild en heeft het je energie gekost. Bij onderprikkeling zal je merken dat hetgeen je gedaan hebt je juist geen energie gegeven heeft, doordat je er geen uitdaging in vind of de situatie als sleur hebt ervaren. De aanloopfase naar burn-out verschilt daarmee ook vande aanloopfase naar een bore-out.
2. Stilstaan bij je signalen. Als je langere tijd stil gaat staan bij je signalen kun je ook verschillen opmerken tussen jouw signalen die bij overprikkeling naar voren komen en de signalen die bij onderprikkeling op de voorgrond staan. Zo ben ik er achter gekomen dat bij mij de pijn in mijn bovenrug een teken is van overprikkeling, terwijl pijn in mijn onderrug een signaal vormt bij onderprikkeling. Dit is natuurlijk per persoon verschillend en daarom is het stilstaan en onderzoeken wat jij zelf opmerkt van belang om hier zicht op te krijgen.
Tijdens een bore-out merk je dat je energieniveau steeds lager wordt. Je belastbaarheid gaat omlaag en dat heeft vervolgens het negatieve effect dat als je iets leuks wilt gaan doen, je ook sneller overprikkeld raakt. Immers je kunt veel minder hebben. De weg terug naar balans vraagt daardoor van je om steeds te blijven nagaan wat jouw signalen zijn en wat je op dat moment nodig hebt. Vanwege de stress die ontstaan is in je systeem heb je hersteltijd nodig om je systeem tot rust te brengen. Anderzijds heb je het ook nodig om op een gedoseerde manier activiteiten te ondernemen die je leuk vindt en energie geven. Door de combinatie van hersteltijd nemen en passende zingevende activiteiten kun jij je belastbaarheid stap voor stap weer opbouwen.
Daarbij is het ook van belang om jezelf onder de loep te nemen. Zo kun je jezelf een aantal vragen stellen.
- Heb je zicht op wat jouw eigenschappen met zich meebrengen?
- Hoe kijk je naar jezelf en hoe is het met jouw zelfbeeld en eigenwaarde?
- Kun je je emoties herkennen en mag je daar uiting aan geven?
- Herken jij je grenzen en hoe geef je deze aan?
- Mag je tijd en ruimte voor jezelf nemen?
Heb je een bore-out of herken je je in de symptomen en wil je weer in balans komen? Plan dan direct je gratis online sessie, waarin ik je tips geef en meekijk in wat jij nodig hebt om te herstellen van je bore-out.