Emoties reguleren

 In je dagelijks leven word je voortdurend blootgesteld aan prikkels die invloed op je hebben. Hoe gevoeliger je bent hoe meer deze prikkels emoties en spanningen kunnen oproepen. 

Emoties zijn reacties op gebeurtenissen, op situaties waar je je in bevind. Emoties kunnen ook worden opgeroepen door gedachten, associaties en herinneringen, en ze zijn subjectief, je ervaart ze op je eigen manier. Je kan ze ook als een signaal zien dat erop duidt dat er intern of extern iets gebeurt dat invloed op je heeft en voor overprikkeling of onderprikkeling zorgt, waardoor je spanningsniveau stijgt. 

Vaak worden emoties als lastig ervaren, terwijl ze heel nuttig zijn om te hebben. Zo brengen ze je in beweging als er gevaar dreigt, ze zorgen ervoor dat je even een stap terug doet als je verdriet voelt, dat je voor jezelf opkomt als je boos bent en dat je iets (opnieuw) gaat doen als je er blij van wordt. Je kunt echter in problemen komen met je emoties. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je emoties helemaal niet waarneemt of je volledig afsluit om ze te kunnen voelen. Ook kan het zo zijn dat je zoveel prikkels opneemt dat je overspoeld wordt.

Emotieregulatie betekent letterlijk “gedoseerd uiten van emoties”. Het houdt in dat je je emoties op een gereguleerde (gedoseerde) manier kunt uiten, zonder dat deze je overspoelen of er niet meer bij kunt.  Iedere emotie die je ervaart geeft namelijk spanning in je lichaam. Deze spanning kan gaan stapelen en daar kun je last van krijgen. 

Om je daar een beeld van te geven, maak ik gebruik van een voorbeeld. Stel dat je een kraan heel stevig dichtdraait en deze een tijdje niet opendraait. Op een bepaald moment wil je daar toch water uit tappen. Dan zal je merken dat het je wat moeite kost om de kraan open te draaien. Op het moment dat deze wel opengaat, zal er ineens veel water tegelijk uit komen. Zo kan het ook met emoties werken. Als deze opgestapeld zijn en je komt in een situatie terecht dat iemand iets tegen je zegt dat bij je binnenkomt of je krijgt per ongeluk van iemand een duw, dan kan het zijn dat je veel heftiger reageert dan je zou willen. De kunst is om zelf de grip te krijgen, dus dat je zelf de kraan zacht open en dicht kunt doen, wanneer dat nodig is. Zo hou je de spanning ook veel lager. 

 
Als je in balans wilt komen is het  leren stilstaan, herkennen en erkennen van je emoties essentieel. In het traject “Sensitief Bewust Zijn” wordt hierop gericht door ervaringsgerichte oefeningen in te zetten waarmee je deze stappen leert zetten. Bovendien leer je de bijbehorende oplopende spanning herkennen,  zodat je ook zicht krijgt op welke situaties  voor jou overprikkelend of juist onderprikkeld zijn en wat je op verschillende momenten nodig hebt. 


Wil jij op een positieve manier leren omgaan met je emoties om in balans te komen?

Ik help je om stappen te zetten in het traject “Sensitief Bewust Zijn”