5 tips om overprikkeling door geluid te verminderen

Boem! Ik schrik me rot. Zojuist klinkt er weer een enorme knal van vuurwerk dat tot ontploffing komt. Ik voel de druk op mijn oren en de trilling die in mijn lijf doorwerkt. Ademhalen…dan zakt het weer.  

 

Herken jij ook dat geluid heel sterk bij jou binnen komt?  Je bent niet de enige. Veel sensitieve volwassenen zijn zeer gevoelig op gehoor. Zo’n vuurwerkknal kan gelijk tot overprikkeling leiden. Niet alleen harde geluiden kunnen zo sterk binnenkomen. Het kan ook dat je geluiden hoort die anderen helemaal niet waarnemen of geluiden als schel ervaart. Misschien herinner je je direct wat het met je doet wanneer je een nagel over een schoolbord hoort…ai! Denk bij geluid dus niet alleen aan het volume, maar ook aan toonhoogte of wat het bij je oproept.

Je kan niet altijd ontkomen aan geluid. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor je er minder last van ervaart.

1. Oordoppen 
Er zijn verschillende oordoppen die je kunt gebruiken om minder last van geluid te hebben. Je kent waarschijnlijk wel die varianten in foam of siliconen, maar je kan ook oordoppen op maat laten maken die specifiek geluid wegfilteren. Wil je oordoppen gebruiken tijdens het slapen, maar merk je dat je dan je eigen hartslag hoort? Probeer eens uit of het voor je werkt om een kuiltje in je hoofdkussen te maken waardoor je de druk op je oor vermindert.

2. Koptelefoon met noise cancelling
In deze koptelefoons is een techniek verwerkt die antigeluid voortbrengt waardoor geluid van buitenaf weggefilterd wordt. Je kan deze zowel met als zonder muziek gebruiken.

Geluid

3. Zelf geluid produceren 
Stel je eens voor dat je in een omgeving bent waar veel mensen aan het praten zijn. Als jij zelf stil bent komt het geluid van alle kanten op je af. Op het moment dat je zelf gaat praten of geluid gaat maken, zal  je omgevingsgeluid minder waarnemen en kan het ook minder invloed op je hebben.

4. Een andere geluidsbron aanzetten
Geluid dat onverwacht op je afkomt of voortgebracht worden door anderen, is geluid waar je zelf geen controle over hebt. Op het moment dat jij er voor kiest om zelf iets aan te zetten van muziek, heb jij wel controle over hetgeen je hoort. Er zijn apparaten die werken met white noise (dit werkt anders dan noise cancelling) waarbij je zelf kunt kiezen voor bepaalde geluiden en het volume daarvan. Deze dienen als achtergrondgeluid waarbij je je beter kunt concentreren, zodat je niet wordt afgeleid door je omgeving.
Je kan hiervoor natuurlijk ook andere geluidsbronnen inzetten, zoals de radio of tv. Ik ken zelfs het verhaal van iemand die zijn stofzuiger aanzette in huis, zodat hij het geluid van buitenaf niet hoorde. Dat werkte voor diegene prima!

5. Focussen
Door je aandacht te verleggen naar iets wat je aan het doen bent of op andere zintuigen te richten waarop je wel fijne waarnemingen ervaart, kun je je geluid meer buitensluiten. Het focussen kun je ook inzetten in combinatie met een van de andere opties die ik hierboven beschreven heb.

Nu zal het geknal van vuurwerk overal doorheen kunnen komen, zeker als het van die vuurwerkbommen zijn. De tips kunnen je wel helpen om ervoor te zorgen dat je spanning minder oploopt, waardoor je ook sneller uit de overprikkeling kunt komen. 

Welke van de tips zet jij al in en welke ga je nog uitproberen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *