Wat is muziektherapie?

In de media kom je de laatste tijd regelmatig berichten of onderzoeken tegen over muziektherapie: bijvoorbeeld in de ouderenzorg, in de oncologie en als het gaat over het omgaan met stress. Maar is jou nu helder wat muziektherapie precies is?

Ik had nooit gehoord van muziektherapie totdat ik op m’n 23e wist dat ik iets anders wilde dan in het bankwezen werken. Ik had alleen geen enkel idee wat dan wel. Destijds was internet nog niet zoals het nu is, dus ik ging naar de bibliotheek. Daar heb ik een beroepenalmanak doorgebladerd en tot mijn verbazing kwam ik daar het beroep “muziektherapeut” tegen.

Ik werd natuurlijk heel blij dat ik dat zag staan, maar ik had werkelijk geen idee wat dat dan in zou moeten houden. Al zoekend kwam ik erachter dat er 4 opleidingen in Nederland waren en dat ik al vrij snel een open dag kon bezoeken.

Wat is muziektherapie?

Op de open dag zag ik een filmpje waarin een muziektherapeut aan het werk was. Het ging over een kind, dat tot rust kwam doordat de muziektherapeut muziek maakte die aansloot op de bewegingen van het kind. Wow, dat was wat ik ook wilde doen! Muziek inzetten op een manier waarop ik anderen verder zou kunnen helpen. Mijn eerste beeld bij muziektherapie werd gevormd en dat zou ik verder uit gaan diepen, naar de vorm waarin ik het nu inzet in mijn praktijk.

Tijdens sessies zet ik muziek op een ervaringsgerichte manier in, als middel om bijvoorbeeld lichaamssignalen beter te leren herkennen, emoties te leren uiten, inzicht te krijgen in eigen gedachten, grenzen aan te geven en te oefenen om anders om te gaan met moeilijke situaties. In de sessies wordt hiervoor samen muziek gemaakt (actieve muziektherapie) of er wordt muziek geluisterd. (receptieve muziektherapie).

 

Om je een beeld te geven schets ik hier een voorbeeld. Stel je vindt het lastig om je grenzen aan te geven, dan gaat het bijvoorbeeld over op tijd kunnen stoppen of nee kunnen zeggen. In een samenspel op een instrument oefen je daar in eerste instantie mee door zelf het initiatief te nemen om te stoppen met spelen. Vanuit mijn rol als therapeut stop ik direct, zodat je kunt voelen hoe het is als er direct naar je geluisterd wordt. Er wordt daarbij ook stil gestaan bij hoe je stopt: maak je oogcontact, hoe is je houding, geef je duidelijk een stopteken of stop je bijvoorbeeld onverwacht. Je krijgt handvatten aangereikt die je kunt uitproberen om verder mee te oefenen. In het samenspel wordt de situatie steeds een stapje moeilijker gemaakt. Een volgende stap kan zijn dat ik je wat uitdaag en niet direct stopt, terwijl jij je vasthoudt aan je grens.

Mijn ervaring met cliënten is dat als je echt wilt weten wat muziektherapie is en hoe het voor je kan werken, je het zelf zou moeten ervaren!

Wil je meer weten over muziektherapie of zelf een keer ervaren? Kijk dan op Muziektherapie en Coaching.