Van vraagtekens naar gebruiksaanwijzing
Mijn verhaal over overprikkeling en onderprikkeling
Wat als je als hooggevoelige of hoogbegaafde volwassene zowel last hebt van te veel als van te weinig prikkels? Het kan dan een behoorlijke uitdaging zijn om een goede balans te vinden en te behouden. Zowel burn-out als bore-out kunnen een rol gaan spelen als je je signalen niet herkent en niet tijdig datgene inzet wat je nodig hebt. Lees in mijn blog mijn verhaal
Vallen en opstaan
AUWWW!! Het is 17 augustus 2016 rond 11.00 uur. Er schiet een pijnsteek door mijn rug. Foute boel! Ik kan geen kant meer op. Een aantal minuten sta ik in ongemakkelijke positie, totdat ik met pijn en moeite op bed kan gaan liggen. Het gebeurt me weer.
In december 2001 ben ik na een flinke burn-out weer bijna op het punt om volledig aan het werk te gaan. Ik sta in de keuken om voer te pakken voor mijn huisdieren. Terwijl ik vanuit gebukte positie overeind kom schiet het in mijn rug. Drie weken lang kan ik bijna niet vooruit of achteruit, het duurt ruim 3 maanden voordat ik weer aan het werk kan. Deze maanden denk ik veel na over wat ik met mijn toekomst wil en ik kom tot het besluit om van koers te veranderen. Ik ga opnieuw de schoolbanken in, muziektherapie studeren! Superspannend, ik ga het doen!
Nu dus weer. Gewoon tijdens het opmaken van het bed. Ik had al wel door dat het niet zo lekker ging: spanningsklachten, vermoeid opstaan en misselijk bij het ontbijt. Mijn lichaam geeft letterlijk aan dat het klaar is. Toch vreemd, ik dacht zo goed voor mezelf te zorgen aangaande prikkels. Ik weet immers al lang dat ik hooggevoelig ben en overprikkeld kan raken. Voorzorgsmaatregelen getroffen, zoals zorgen voor voldoende rust en regelmaat en toch gebeurt het weer! Hoe kan dat? Ik kwam er op dat moment niet uit.
Gezien ik weinig anders kan dan op de bank liggen, pak ik opnieuw de boeken erbij over hooggevoeligheid. Ik kom tot de conclusie dat het tijd is om een nieuwe richting in te gaan en weer te gaan leren, ditmaal voor hooggevoeligheidsdeskundige.
Puzzelen
Enthousiast begin ik aan de opleiding. Naast de term overprikkeling kom ik ook met de term onderprikkeling in aanraking en ontdek ik dat ik hoogbegaafd ben. Zo kom erachter dat ik niet alleen last heb overprikkeling maar ook van onderprikkeling!In het verleden was ik van een burn-out een bore-out ingegleden door aangepast werk dat mij geen uitdaging bood en nu had ik me zo goed afgeschermd voor prikkels dat ik te weinig uitdagende prikkels te verwerken kreeg. De rugklachten hingen bij mij dus niet samen met burn-out, maar met bore-out. Als ik een nieuwe uitdaging aanging ging het beter met me. Bovendien kan ik overprikkeld en onderprikkeld tegelijkertijd zijn! De puzzelstukjes beginnen op z’n plek te vallen.
Persoonlijke gebruiksaanwijzing
Stilstaan en herkennen wat mijn signalen zijn die duiden op over- en onderprikkeling is iets wat ik verder ben gaan onderzoeken. Wat heb ik nodig en wat helpt mij dan? Nu herken wanneer ik op moet letten en weet ik wat ik kan doen als een van beide (of allebei) een rol kan gaan spelen. Me-time en downtime afwisselen met uitdaging: op tijd datgene in gaan zetten waar ik energie uit haal. Zie het als mijn persoonlijke gebruiksaanwijzing
Het kan knap lastig zijn om balans te houden als je gevoelig bent voor overprikkeling én onderprikkeling. Je hebt uitdaging nodig en tegelijkertijd is het van belang ervoor te zorgen dat je genoeg hersteltijd hebt om opgedane prikkels te verwerken. Signalen die duiden op overprikkeling en onderprikkeling kunnen ook nog eens hetzelfde zijn, doordat bij beide een stressreactie in je lichaam plaatsvindt. Als je niet tijdig ingrijpt kun je met burn-out of bore-out te maken krijgen. Hiervoor is het nodig stil te leren staan, te herkennen en te erkennen wat er bij jezelf gebeurt en wat je op dat moment nodig hebt. Al doende creëer je je persoonlijke gebruiksaanwijzing voor het hanteren van overprikkeling en onderprikkeling en het realiseren van een gezonde balans.
Wil jij je signalen van overprikkeling en onderprikkeling leren herkennen?
Het omgaan met prikkels is altijd een uitdaging als je sensitief bent. Je hebt prikkels nodig om je goed te voelen, maar bij te veel, te weinig of niet de goede prikkels oppakken, kun je uit balans raken.
Hoe langer je uit balans bent, hoe meer last je daarvan zal krijgen. Je kan op den duur met burn-out of bore-out te maken krijgen.
Wil jij jouw signalen van overprikkeling en onderprikkeling leren herkennen, zodat je weer in balans kunt komen?
Op woensdag 7 april geef ik het gratis webinar “Herken 5 signalen van overprikkeling en onderprikkeling en voorkom dat je vastloopt”. Tijdens het webinar leg ik je het verschil uit tussen overprikkeling en onderprikkeling en deel ik met je op welke signalen jij kan gaan letten om voor je balans te zorgen.
Wil je erbij zijn? Je kan je nu aanmelden. Klik op onderstaande button om naar de aanmeldpagina te gaan.