Welke kant van jezelf zet jij het meest voorop?

Ontdek jouw innerlijke familie

Heb je wel eens deelgenomen aan een bijeenkomst, congres of training over hooggevoeligheid? Is het je ook opgevallen dat daar altijd meer vrouwen dan mannen aanwezig zijn?

Op basis daarvan zou je de conclusie kunnen trekken dat hooggevoeligheid een eigenschap is die voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Niets is minder waar. Procentueel gezien zijn net zoveel mannen als vrouwen hooggevoelig.

Veel mannen vinden het lastig om hun gevoeligheid kenbaar te maken naar de buitenwereld, waarin nog steeds een stereotype beeld van hoe een man zich moet presenteren de overhand heeft. Nu geld dit naar mijn mening niet alleen voor mannen. Ook van vrouwen wordt in deze maatschappij nog steeds verwacht dat je vooral sterk moet zijn, door moet pakken en vooral niet te flauw moet zijn, ook al is er een beweging gaande dat je je gevoeligheid meer mag laten zien. Herken je dat?

Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in het model van de innerlijke familie. Over dit model wordt onder andere geschreven in het boek “Het hooggevoelige kind met een sterke wil” van Janneke van Olphen. De methode innerlijke famlie is ontwikkeld door Arienne Klijn.

Het model van de innerlijke familie is gebaseerd op 4 archetypes (oer-patronen) die iedereen van oorsprong in zich heeft: het meisje, het jongetje, de vrouw en de man. Je kan dit zien als verschillende kanten van jezelf die in meerdere of mindere mate in jou aanwezig zijn en waar je van gebruik kunt maken in contact met jezelf, anderen en je omgeving. Deze archetypes staan dus volledig los van je geaardheid en geslac

Innerlijke familie

Het innerlijke meisje en het innerlijke jongetje staan voor jouw persoonlijke aard, wie je in wezen bent.
Het innerlijk meisje staat voor het voelen. Daarbij kun je denken aan alles wat je aan emoties waarneemt, alle informatie die je oppakt via je “voelsprieten” en “antennes” en hoe je meebeweegt en meeleeft met de ander. Ben je hooggevoelig, dan heb je een heel sterk meisje in je. Als het meisje in jou zich niet veilig voelt of overprikkeld raakt, zal de spanning oplopen.

Het “willen” vind je terug bij het innerlijk jongetje. Hij is een soort van vuurtje dat steeds gevoed moet worden om te blijven branden. Dat voeden gebeurt door zich vrij te kunnen bewegen, uitdagingen aan te gaan, het avontuur te zoeken, met nieuwe ideeën te komen en autonoom te kunnen zijn. Als het jongetje te weinig ruimte krijgt, dooft het vuurtje. Verveling gaat een rol spelen en onderprikkeling kan om de hoek komen kijken.

Je innerlijke man en innerlijke vrouw ontwikkel je gedurende je leven. 
Daad- en denkkracht zijn waar je innerlijke man voor staat. Hierbij kun je denken aan analyseren, plannen maken, taken uitvoeren en aanpakken wat er moet gebeuren. De innerlijke vrouw staat voor wijsheid en weten op basis van ervaringen. Zij is realistisch en verzorgend, in staat alles te overzien, te kijken naar wat zinvol is, ze zorgt voor reflectie en zelfcompassie. 

In onze cultuur is zowel bij mannen als bij vrouwen is de innerlijke man vaak sterker aanwezig dan de innerlijke vrouw, met als gevolg dat je te veel het denken en doen op de voorgrond hebt staan en minder stil staat om na te gaan wat je werkelijk nodig hebt. Kijk maar eens naar jezelf: hoeveel moet je van jezelf? Hoe lang ga je door als je merkt dat je moe bent? Ben je veeleisend naar jezelf, hoe hoog leg je de lat? 

Wanneer je innerlijke man op de voorgrond staat en je te veel bezig bent met “moeten” loopt de spanning bij je innerlijk meisje op en je innerlijke jongetje krijgt vaak niet de uitdaging die hij nodig heeft. Het gevolg is dat je uit balans raakt. 

Welke kant van jezelf zet jij het meest op de voorgrond? Wat voor effect heeft dat op jou als persoon? Wat zou je daarin willen veranderen? 
Je kan zelf experimenteren met de verschillende innerlijke familieleden door op diverse momenten een andere kant van jezelf op de voorgrond te zetten. Ik ben benieuwd wat dat je gaat opleveren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *