Bore-Out

Moe voelen, niet in beweging kunnen komen, geen zin hebben om iets te gaan doen. Geen idee hebben van wat er met je aan de hand is. Het lijken de kenmerken van burn-out, maar is dat het wel?

Wanneer je hoogsensitief en daarnaast, extravert, een sensatiezoeker en/of hoogbegaafd bent, is het soms nog lastiger om een goede balans te vinden als het gaat om prikkels: Je kunt te maken krijgen met zowel overprikkeling als onderprikkeling. Bij langdurige onderprikkeling kan er sprake zijn van een bore-out.

Een bore-out is een mentale en fysieke conditie die ontstaat wanneer je gedurende een lange periode te weinig voldoening en energie hebt kunnen halen uit de activiteiten die je hebt ondernomen, waardoor je chronisch verveeld geraakt bent. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan over werk, scholing, hobby’s en sociale contacten. Je bent als het ware chronisch onderprikkeld: misschien heb je wel genoeg prikkels te verwerken gehad, maar de inhoud van deze prikkels heeft niet de kwaliteit die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in je dagelijks leven. Dit geeft een stressreactie in je lijf. Wanneer je een bore-out hebt voel je je voortdurend moe en heb je geen energie meer om de dingen te doen die je wilt of moet doen, ook al weet je dat het handiger is deze wel op te pakken. Hoe verder je in een bore-out raakt, hoe minder je jezelf in beweging kunt krijgen, totdat je lichaam op een bepaalt moment helemaal niet meer in staat is om bijvoorbeeld op te staan.

Burn-out en bore-out lijken qua symptomen sterk op elkaar, maar er zijn verschillen. De verschillen liggen vooral in de redenen waarom je een burn-out of bore-out kunt krijgen, dus in de aanloopfase en op het gebied van herstel.

Heb je een bore-out of herken je je in de symptomen? Neem dit dan serieus en zoek hiervoor hulp. Voor meer informatie over de mogelijkheden bij De GrondToon kun je contact opnemen.