6 tips om voor je balans te zorgen

In een paar weken tijd is er veel veranderd in onze dagelijkse structuur. Afhankelijk van je eigen  fysieke gezondheid of die van je dierbaren, je werkzaamheden, of je wel of geen schoolgaande kinderen hebt enz., krijg je met verschillende aanpassingen te maken die ook invloed kunnen hebben op de manier hoe jij nu voor jou balans zorgt.

Afgelopen week is er vanuit de overheid voortdurend gehamerd op het zorgen voor fysieke afstand. Misschien heb je gemerkt dat deze fysieke afstand nemen ook zijn voordelen voor jou heeft: er is meer ruimte in de winkels en wanneer je in de rij voor de kassa staat, komt iemand niet vlak achter je staan. Je hebt ook minder last van die collega die telkens net te dicht bij je komt staan om bij te praten. Heb je er al bij stil gestaan welk verschil de fysieke ruimte voor jou geeft als het gaat om prikkels die je op pakt?

Echter kunnen de maatregelen en adviezen voor jou ook nadelige invloed hebben. Sowieso vraagt de verandering al het nodige van ons, we hebben tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie en dat kan spanning met zich meebrengen. Als je gewend was regelmatig het huis voor jezelf te hebben en je hebt nu ineens je partner en/of kinderen constant om je heen, dan kan dat voor overprikkeling zorgen. Onderschat tegelijkertijd ook niet de mogelijke onderprikkeling, doordat verschillende activiteiten wegvallen zoals minder contact met mensen die jou inspireren, minder mogelijkheden om erop uit te gaan vanwege sluitingen van musea en cancelen van evenementen en bijeenkomsten.

Hoe kun je nu voor jouw balans zorgen in deze periode? Hiervoor geef ik je graag 6 tips waar je mee aan de slag kunt.

 

1. Houd je aandacht in het hier en nu
Op dit moment is er veel onzekerheid: we weten niet waar we aan toe zijn en hoe lang de situatie zoals die nu is nog aanhoudt en dat kan je extra spanning geven. Aandacht op het hier en nu houden vraagt om focus en richten op wat je nu nodig hebt, waar je mee bezig kunt gaan. Merk je dat je je gedachten toch te veel vooruit richt en dat deze negatiever kleuren? Wees dan mild voor jezelf en geef jezelf de ruimte om weer te richten op wat nu wel binnen je mogelijkheden ligt.

2. Durf te voelen wat je nodig hebt 
Deze periode kan je de ruimte bieden om voor jezelf na te gaan wat je belangrijk vindt. Vaak merk je pas dat iets belangrijk voor je is als je het gaat missen, als de mogelijkheid er niet meer is. Ook kan het zijn dat je merkt dat je bepaalde dingen helemaal niet mist. Je kan je dan afvragen of datgene werkelijk zo belangrijk voor je is om je goed te voelen. Geef jezelf ook ruimte om stil te staan bij emoties, zoals je verdriet en boosheid. Laat deze er zijn zoals jij ze ervaart, het is ok: ze helpen je juist om te verwerken, voor jezelf te zorgen en spanning laag te houden.

3. Zorg voor me-time
Tijd voor jezelf nemen blijft essentieel om de prikkels te verwerken. Trek je af en toe terug op een kamer of ga in je eentje naar buiten. Plan me-time van te voren of neem wat extra tijd als je voelt dat dat nodig is en maak daar zo nodig afspraken over: zo weten anderen in jouw omgeving dat jij die ruimte op dat moment neemt en je even niet beschikbaar bent.

4. Zoek positieve prikkels op
Momenteel domineert negatieve berichtgeving omtrent het coronavirus het nieuws. Deze prikkels kunnen zonder dat je het door hebt meer invloed op je hebben dan je misschien denkt. Je blijft er in je hoofd mee bezig en het heeft invloed op jouw stemming. Het is goed om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen maar tegelijkertijd is het belangrijk om de negatieve prikkels niet de overhand te laten krijgen en te zorgen voor positieve prikkels. Kijk bijvoorbeeld maar 1 keer per dag naar het journaal op een tijdstip dat jij nog tijd hebt om de indrukken te verwerken. Je overige tijd kun je dan besteden aan iets wat je goed doet en waar je blij van wordt.

5. Wees creatief
Denk eens terug aan wat je vroeger graag deed en bedenk activiteiten die je voor jezelf kunt doen of met anderen, zonder dat direct contact nodig is. Je kan hierbij denken aan oude hobby’s oppakken waar je al een tijdje niet aan toe gekomen bent en ook aan beeldbellen om op die manier je contacten te onderhouden.

6. Geef op tijd je grenzen aan
Als er veel op je afkomt, kan het nog lastiger zijn om jouw signalen van overprikkeling en onderprikkeling te herkennen en je grenzen aan te geven, terwijl dat in deze periode nog belangrijker is dan anders, omdat er al zoveel gebeurt. Door je grenzen op tijd aan te geven, wordt het makkelijker om voor jouw balans te zorgen.

Vind jij het nog lastig om bij jezelf stil te gaan staan om jouw spanningssignalen te gaan herkennen en te onderscheiden? De komende tijd zal ik vaker online aanwezig zijn en zorg ik voor extra mogelijkheden voor een gratis online gesprek. Daarnaast geef ik regelmatig het gratis webinar “Herken 5 signalen van overprikkeling en onderprikkeling en voorkom dat je vastloopt”. 

Heb je het webinar nog niet gevolgd nog niet gevolgd of wil je nogmaals deelnemen? Door te klikken op onderstaande knop, kom je op de pagina waarop je je aan kan melden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *